Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
珍貴歷史舊照 18.12.2008 ( 開張日 )
我沒有記下年期, 呢張相是那個時代的呢 ? 有冇人知 ?

[Image: 5.jpg?t=1230900878]
Reply
你以為是百年前的相片嗎 ? 今天深圳仍然看到呀 ! 唔慌唔崛起來了...

[img=431,540]http://i71.photobucket.com/albums/i155/laiandgan/24ce6p.jpg?t=1230901286[/img]
Reply
Quote:原帖由 happylai7799 於 2009-1-2 20:21 發表 [Image: back.gif]
文革時期, 學生批鬥老師仍家常便飯, 隨時何見.

[Image: 02ch2pnewa.jpg]
都唔會話教啲學生尊重老師,離晒譜.
Reply
Quote:原帖由 happylai7799 於 2009-1-2 21:04 發表 [Image: back.gif]
你以為是百年前的相片嗎 ? 今天深圳仍然看到呀 ! 唔慌唔崛起來了...

[Image: 24ce6p.jpg]?t=1230901286
不過真係好犀利,點樣可以"淋"到咁高o既.
Reply
Quote:原帖由 muimuilau 於 2009-1-2 22:49 發表 [Image: back.gif]

不過真係好犀利,點樣可以"淋"到咁高o既.

環境迫到佢哋個個都成為超人. 中國係一個奇人異士的大集中地.
Reply
圖 : 香港郵政總局 ( 1911年 -- 1979 年 )

我好想知, 七十年代時期, 拆卸這坐古典, 美輪美奐, 氣派不凡的歷史古跡 -- 香港郵政總局之前, 有沒有人提出反對, 若有, 為何被 turn down, 當時誰是港督 ? 誰做了千古罪人, 下令拆掉這偉大的古建築 ? 我覺得, 拆掉它等同羅浮宮被法國人拆掉, 等同帝國大廈被美國人拆掉, 白金漢宮被英國人拆掉 .... 簡直罪大惡極, 十惡不赦 !!

[img=460,599]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/zh/thumb/b/ba/Hkpostoffice1946.jpg/460px-Hkpostoffice1946.jpg[/img]
Reply
Quote:原帖由 happylai7799 於 2009-1-7 01:51 發表 [Image: back.gif]
圖 : 香港郵政總局 ( 1911年 -- 1979 年 )

我好想知, 七十年代時期, 拆卸這坐古典, 美輪美奐, 氣派不凡的歷史古跡 -- 香港郵政總局之前, 有沒有人提出反對, 若有, 為何被 turn down, 當時誰是港督 ? 誰做了千古罪 ...
香港啲古跡差不多都俾人拆晒咁滯啦.唔搵啲嘢嚟拆吓,啲人失業咖啦.
Reply
Quote:原帖由 muimuilau 於 2009-1-7 12:29 發表 [Image: back.gif]

香港啲古跡差不多都俾人拆晒咁滯啦.唔搵啲嘢嚟拆吓,啲人失業咖啦.

咁拆咗老曾間督憲府先啦, 仲有, 去北京拆埋故宮和長城先啦.
Reply
看到平果讀者回應欄有兩段給我的回應 :

" 同意,位於現時環球大廈的前郵政總局拆嘅時候,又唔見有人彈出嚟反對。中區警署唔拆啦,推個project出嚟又反對,赤柱警署變超市,中環街市吉咗養老鼠,上環街市唔知似乜,呢啲野全部同曾蔭權班子一樣,得個殼!"

" 是的, 拆前郵政總局是香港保育錯誤 (甚至是罪行) 一例而已。當年當然有人反對, 但只屬於極少數。八十年代正是經濟發展起飛時期, 人人只顧自己賺錢炒股同埋留意住駛唔駛移, 位處中環電車路的黃金地段的舊建築要拆, 恐怕當時就算搞公投, d 市民都只會拍手讚好。

幸好, 香港社會是會進步的。市民開始學懂了 --- 從前的漠不關心, 只顧賺錢, 惡果竟然到了這十多年間開始呈現 ... 現在悔改, 為時未晚。我們以後都多點關心、多點行動吧! "
Reply
Quote:原帖由 happylai7799 於 2009-1-8 15:24 發表 [Image: back.gif]
看到平果讀者回應欄有兩段給我的回應 :

" 同意,位於現時環球大廈的前郵政總局拆嘅時候,又唔見有人彈出嚟反對。中區警署唔拆啦,推個project出嚟又反對,赤柱警署變超市,中環街市吉咗養老鼠,上環街市唔知似乜,呢啲野全部同曾 ...
你教我,點行動呀,政府要拆,走出嚟遊行,有用咩,咪一樣照拆,你唔走拖你走呀,上埋電視新聞,"囉"爆添呀.
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)