標題: 人数少少,請别出题太多,推得太快無意思! [打印本頁]

作者: 黑白猫    時間: 2010-3-31 15:32     標題: 人数少少,請别出题太多,推得太快無意思!

每則题只得寥寥可数十多至几十人,
推咁快又有0物意思呢?
出题與回应差距太大是否會赶客?
唔好意思,得罪嗮。
作者: thetis    時間: 2010-3-31 15:47

閣下的說法以偏概全!
香港版面多得很===>>>香港主權問題,大陸孕婦湧港產子關注組
在下幫忙推閣下的文章,閣下卻不諒解,怎麼辦?
作者: happylai7799    時間: 2010-4-15 02:11

同意樓主.

大家真的出題太多了, 若不是我去'搜索欄'找黑白猫, 也不知原來阿猫出了這個題目, 真是無心插柳. 因為, 太多標題, 呢題轉眼就唔見咗啦.
作者: happylai7799    時間: 2010-4-15 02:11

與其不停出題, 不如將時間用於對一些重點標題多作回應更好. 因為, 人人的時間都十分有限, 跟本看不到幾十幾百條題目, 出了(題目)等於沒出. 但題目有人回應的話, 引發討論的話, 論壇就熱起來了, 愈熱鬧就愈多人來. 不信 ? 請去 facebook 看看吧.

大家同意否 ?
作者: happylai7799    時間: 2010-4-15 02:48

引用:
原帖由 happylai7799 於 2010-4-15 17:11 發表 與其不停出題, 不如將時間用於對一些重點標題多作回應更好. 因為, 人人的時間都十分有限, 跟本看不到幾十幾百條題目, 出了(題目)等於沒出. 但題目有人回應的話, 引發討論的話, 論壇就熱起來了, 愈熱鬧就愈多人來. 不 ...
還有, 在出題目之前, 請要細心看看有沒有人出了相似的話題 ? 舉例, 你想出一題名'恐怖坑渠油食死人', 但看到別人已出了一題名'中國有毒食品害人不淺'; 那就可以做'follower', 跟貼過去, 不要又開一新題了.

大家同意否 ?

寧鳴而死, 不默而生
作者: happylai7799    時間: 2010-4-17 09:47

如何辦好這個論壇 ? 如何令網友熱烈回應論題 ? 如何可以像 facebook 這樣, 只要有人開個'殺死人'的題目, 例如'我可以召集 10 個厭惡民建聯的人', 隨即唔夠幾日就有成千上萬個加入和回應的人.

大家都來獻計吧.
作者: happylai7799    時間: 2010-4-17 19:34

引用:
原帖由 happylai7799 於 2010-4-18 00:47 發表 如何辦好這個論壇 ? 如何令網友熱烈回應論題 ? 如何可以像 facebook 這樣, 只要有人開個'殺死人'的題目, 例如'我可以召集 10 個厭惡民建聯的人', 隨即唔夠幾日就有成千上萬個加入和回應的人.大家都來獻計吧. ...
打漏一個字, 是 10 萬
作者: muimuilau    時間: 2010-4-18 01:49

引用:
原帖由 happylai7799 於 2010-4-15 17:11 發表
與其不停出題, 不如將時間用於對一些重點標題多作回應更好. 因為, 人人的時間都十分有限, 跟本看不到幾十幾百條題目, 出了(題目)等於沒出. 但題目有人回應的話, 引發討論的話, 論壇就熱起來了, 愈熱鬧就愈多人來. 不 ...
我唔同意.
通常嚟開就嚟,會回應的就繼續回應,齋睇o既就照樣齋睇,唔係乜嘢叫做慣性呀.想扭轉局面,難囉,你睇無x同亞x,咪又係慣性選台o既問題,亞x做得幾好,都唔及無x.收視,就係咁解啦.
作者: muimuilau    時間: 2010-4-18 01:54

引用:
原帖由 happylai7799 於 2010-4-18 00:47 發表
如何辦好這個論壇 ? 如何令網友熱烈回應論題 ? 如何可以像 facebook 這樣, 只要有人開個'殺死人'的題目, 例如'我可以召集 10 個厭惡民建聯的人', 隨即唔夠幾日就有成千上萬個加入和回應的人.

大家都來獻計吧. ...
facebook又唔同講法,多人去就自不然多人睇啦,睇  但未必會回應你喎.10萬,你都真係發梗夢.
作者: happylai7799    時間: 2010-4-19 03:32

其他人有冇橋(計仔)呀 ?
作者: happylai7799    時間: 2010-4-19 09:27

講公投的有十多題, 講地震的又見十多題, 講維權的又有十多題, 講無殼蝸牛又十幾題 ... 咁唔係幾好, 因為, 有時想回應某一題目時, 轉眼已不知沈到那裏去了.

作者: happylai7799    時間: 2010-4-29 11:01

新手不來, 舊人又不道而別, 自有原因.

就是覺得我們只不過係'影印論壇', 我們不是網民, 只是'影'帝.

希望大家不要只是轉貼轉貼轉貼, 完全沒有自己的觀點, 又不回應和爭論別人的題目.

無話可說. 唉.
作者: 黑白猫    時間: 2010-4-30 01:47

引用:
原帖由 happylai7799 於 2010-4-30 02:01 發表
新手不來, 舊人又不道而別, 自有原因.

就是覺得我們只不過係'影印論壇', 我們不是網民, 只是'影'帝.

希望大家不要只是轉貼轉貼轉貼, 完全沒有自己的觀點, 又不回應和爭論別人的題目.

無話可說. 唉. ...
连果个成日话你系影帝的都唔来SHOW你, 大食闷CAKE咯.
不过做下影帝都好过无晒影喇.
作者: muimuilau    時間: 2010-4-30 04:53

引用:
原帖由 黑白猫 於 2010-4-30 16:47 發表

连果个成日话你系影帝的都唔来SHOW你, 大食闷CAKE咯.
不过做下影帝都好过无晒影喇.
我覺得唔一定吓吓要回應o既,你估問答題咩.
作者: 票債票償    時間: 2010-4-30 10:20

留言客的個人魅力,論壇管理編也是一個問題
作者: 票債票償    時間: 2010-4-30 10:23

影帝也不一定是壞事因為可以不段更新話題
作者: b123456789bf    時間: 2010-4-30 20:32

我覺得厘度D人唔係好鐘意回應,如果係咁既話,我就唔介意你出好多題革。
作者: R2_D2    時間: 2010-5-1 07:02

我感覺網友只會為自己興趣或者利益發言
作者: R2_D2    時間: 2010-5-1 07:14

有興趣網友可以自己申請做版主, ﹐如果貓兄有興趣可以管理人員商談開一個法輪功版
作者: happylai7799    時間: 2010-5-1 09:33

嘩, 我唔係眼花雅話, 乜突然間個個都咁有興緻, 你又回應我又回應, 真係少有噃. 如果多 D 題目有咁既現象, 我睇, 我地有實力同 '高登', 'discuss'等猛壇切過啦.     
作者: muimuilau    時間: 2010-5-1 11:01

引用:
原帖由 happylai7799 於 2010-5-2 00:33 發表
嘩, 我唔係眼花雅話, 乜突然間個個都咁有興緻, 你又回應我又回應, 真係少有噃. 如果多 D 題目有咁既現象, 我睇, 我地有實力同 '高登', 'discuss'等猛壇切過啦.       ...
有回應又嘈,無回應又嘈,真係麻煩
作者: 票債票償    時間: 2010-5-1 11:17

樓主可以到下面連接自有天地

http://forum4hk.com/forumdisplay.php?fid=54
作者: 黑白猫    時間: 2010-5-1 15:27

引用:
原帖由 票投社民連 於 2010-5-2 02:17 發表
樓主可以到下面連接自有天地

http://forum4hk.com/forumdisplay.php?fid=54
原来E邊都几热闹。第一次探访。
板块主题太多,分散兵力!
作者: 黑白猫    時間: 2010-5-1 15:35

引用:
原帖由 R2_D2 於 2010-5-1 22:14 發表
有興趣網友可以自己申請做版主, ﹐如果貓兄有興趣可以管理人員商談開一個法輪功版
阁下以为懒猫好喜欢讲法轮功议题嗎?
正如好些人也當正高智晟係法轮功人士来看待。当然阿猫与高律师冇得比。
伸张正义,消灭共魔才是最大的议题。
作者: 黑白猫    時間: 2010-5-1 15:40

引用:
原帖由 票投社民連 於 2010-5-1 01:23 發表
影帝也不一定是壞事因為可以不段更新話題
当然也有好处。
但凡事不能过度,正如說;食辣可以养肺,但太辣則傷肺。
作者: 票債票償    時間: 2010-5-1 15:59

引用:
原帖由 黑白猫 於 2010-5-2 06:40 發表
当然也有好处。
但凡事不能过度,正如說;食辣可以养肺,但太辣則傷肺。
有無人頂帖是看市場價值﹐同網友是不是認同﹐如果因為一D人主觀希望成為網友中心﹐但同時網友覺得話不投機的話﹐我反而擔心網友會拉隊離場﹐因此﹐我看這種主觀是不實在
作者: 票債票償    時間: 2010-5-1 16:05

引用:
原帖由 happylai7799 於 2010-4-20 00:27 發表
講公投的有十多題, 講地震的又見十多題, 講維權的又有十多題, 講無殼蝸牛又十幾題 ... 咁唔係幾好, 因為, 有時想回應某一題目時, 轉眼已不知沈到那裏去了. ...
有需要的話版主﹐可以利用版主編輯權行政管理一下, 規則和玩法﹐例如高亮﹐精華﹐合併﹐移帖﹐刪帖等等
作者: happylai7799    時間: 2010-5-1 17:01

多謝各位熱烈回應, 而各種提議都有其道理, 若對本論壇真的有 feel, 請互相包容, 繼續支持.
作者: muimuilau    時間: 2010-5-1 20:09

引用:
原帖由 R2_D2 於 2010-5-1 22:02 發表
我感覺網友只會為自己興趣或者利益發言
鬼唔知阿媽係女人咩.
作者: thetis    時間: 2010-5-1 20:20     標題: 忍無可忍了耶!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

貴壇不提自身管理不善,卻怪壇友推post
新聞版區又重疊港聞選項,港聞版區多不勝數又偏要強施於人,跑來嚷嚷
有誠意應加開反吞併版
還有此主題原本就應貼在下link才合適,否則有點借題發揮
http://www.forum4hk.com/forumdisplay.php?fid=15

作者: thetis    時間: 2010-5-1 21:17     標題: 貴壇變Chatroom?

貴壇只想讓人reply,不想讓人分享新聞?
那跟Chatroom有何分別?
貴壇只想讓人貼港聞,不想讓人貼國際新聞?
那跟「只限香港ip存取」有何分別?
作者: 行運超人    時間: 2010-5-1 23:24

引用:
原帖由 thetis 於 2010-5-2 11:20 發表
貴壇不提自身管理不善,卻怪壇友推post
新聞版區又重疊港聞選項,港聞版區多不勝數又偏要強施於人,跑來嚷嚷
有誠意應加開反吞併版
還有此主題原本就應貼在下link才合適,否則有點借題發揮
http://www.forum4hk. ...
言之有理﹐日後所有意見請pm管理人員﹐或者在意見版提出﹐不便地方﹐請網友見諒

作者: 行運超人    時間: 2010-5-1 23:40

引用:
原帖由 thetis 於 2010-5-2 12:17 發表
個別網友意見﹐同本論壇管理系統無關

作者: 丹尼王子    時間: 2010-5-10 09:53

而我就認為︰

某程度同意楼主の講法,e.g.︰if 同一単新聞,太多版友們重覆開同一個topics喺同一版度就確実真係会太多嘅 : )

由於中共 & 土共以卑鄙無恥而聞名於世!!! 每日都総不断有負面新聞爆出!!! 因此版友們又好難話唔去開新topics,而梗硬集中埋喺少数topics度討論唔同の時事新聞嘅

作者: 丹尼王子    時間: 2010-5-10 09:58

引用:
原帖由 thetis 於 2010-5-2 12:17 PM 發表
引用:
原帖由 行運超人 於 2010-5-2 02:40 PM 發表

個別網友意見﹐同本論壇管理系統無關
yes, 其実行運超人兄係超級版主,因此先係最代表本壇の立場!!!: )

而楼主黒白貓兄就係尊貴会員,但亦好歡迎自由地提出意見!!

作者: 行運超人    時間: 2010-5-10 22:43

小小矛遁不過是短暫問題, 最重要是大家繼續支持論壇發展
作者: 丹尼王子    時間: 2010-5-10 23:48

引用:
原帖由 行運超人 於 2010-5-11 01:43 PM 發表
小小矛遁不過是短暫問題, 最重要是大家繼續支持論壇發展
YES YES!!!!

歡迎光臨 www.forum4hk.com 一個香港只得一個支持言論自由香港論壇討論區 (http://forum4hk.com/) Powered by Discuz! 6.0.0