發新話題

[兩岸新聞] 北京“刪減”世銀中國污染報告 (Pollution in China)

本主題被作者加入到個人文集中
引用:
原帖由 muimuilau 於 2009-2-18 11:45 發表

弊在喺邊度出生,又或者可唔可以唔嚟呢個世界都唔到自己話事啦?你阿媽都無問過你就帶你嚟呢個世界啦.
出生在那地方不是問題﹐最重要是身體健康

引用:
原帖由 R2_D2 於 2009-2-18 23:15 發表
中國有這麼多萬億就應建造一個好排污系統
有咁多億關國民乜事啫, D 錢唔係咁用架. 拿, 要上太空啦, 要建航空母艦啦, 要辦奧運啦, 要送錢恊助非洲啦 ... 仲邊有錢辦教育, 辦福利, 辦醫療, 做排污系統 ... .... 呀.

引用:
原帖由 happylai7799 於 2009-2-19 02:41 發表

有咁多億關國民乜事啫, D 錢唔係咁用架. 拿, 要上太空啦, 要建航空母艦啦, 要辦奧運啦, 要送錢恊助非洲啦 ... 仲邊有錢辦教育, 辦福利, 辦醫療, 做排污系統 ... .... 呀. ...
有錢人,乜乜總理捐錢,做善事都係想人知啫,做左都無人知,做嚟仲乜喎.做版主所講嗰啲,全世界都知嘛.唔係乜嘢叫做金玉其外,敗髓其中.

引用:
原帖由 happylai7799 於 2009-2-18 20:58 發表
人類自我作業的報應愈來愈近了, 喪鐘已經響起了.

本 月 15 日 , 有 30 年 歷 史 的 深 圳 布 吉 玉 龍 村 下 坪 堆 填 區 突 然 塌 方 , 數 十 噸 垃 圾 形 成 墨 黑 色 的 污 水 流 , 經 排 洪 渠 流 入 布 吉 河 ,  ...
' 環 境 局 局 長 邱 騰 華 昨 表 示 , 事 故 發 生 後 , 深 圳 河 香 港 一 方 或 沿 河 至 河 口 一 帶 , 未 發 現 有 嚴 重 污 染 情 況 , 過 去 兩 日 抽 取 的 水 樣 本 顯 示 水 質 沒 有 惡 化 。' (平果報導)

是不是d 污水懂人性, 香港高官唔想d 污水進入香港, d 污水自動在深圳河邊界自動勒住馬頭, 自己收制唔過嚟香港呢邊呢 ?

今天香港高官已經大陸化啦, 阿爺下令唔準香港嘈巴敝, 香港高官們又點敢也文也武呢. 死未 ?

那人民需要革命革去中共這個大右派
引用:
原帖由 happylai7799 於 2009-2-19 02:41 發表 有咁多億關國民乜事啫, D 錢唔係咁用架. 拿, 要上太空啦, 要建航空母艦啦, 要辦奧運啦, 要送錢恊助非洲啦 ... 仲邊有錢辦教育, 辦福利, 辦醫療, 做排污系統 ... .... 呀. ...

引用:
原帖由 R2_D2 於 2009-2-19 23:41 發表
那人民需要革命革去中共這個大右派
邊個得閒同你去革命,求其有三餐溫飽就己經心滿意足啦.一動不如一靜.

面子工程價值不菲
引用:
原帖由 happylai7799 於 2009-2-19 02:41 發表 有咁多億關國民乜事啫, D 錢唔係咁用架. 拿, 要上太空啦, 要建航空母艦啦, 要辦奧運啦, 要送錢恊助非洲啦 ... 仲邊有錢辦教育, 辦福利, 辦醫療, 做排污系統 ... .... 呀. ...

引用:
原帖由 R2_D2 於 2009-2-21 00:18 發表
面子工程價值不菲
從來都係咖啦.

歷史性的可怕再循環
引用:
原帖由 muimuilau 於 2009-2-21 11:35 發表 從來都係咖啦.

沙 塵 襲 華 北
http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20090316&sec_id=15335&subsec_id=15336&art_id=12496137

北 京 、 天 津 、 山 西 等 地 昨 午 起 遭 沙 塵 吹 襲 。 多 個 城 市 的 天 空 被 灰 黃 色 的 浮 塵 籠 罩 , 車 輛 、 路 邊 石 凳 、 甚 至 室 內 都 鋪 上 薄 薄 黃 沙 。 公 路 的 能 見 度 降 低 。 其 中 , 北 京 空 氣 污 染 指 數 急 升 至 119 , 屬 於 輕 微 污 染 等 級 。

天 津 的 上 空 遭 沙 塵 籠 罩 , 灰 濛 一 片 。 路 透 社
中 央 氣 象 台 的 專 家 指 出 , 這 是 今 年 首 次 範 圍 較 大 的 沙 塵 天 氣 , 部 份 地 區 能 見 度 更 跌 至 只 有 300 米 。 預 測 今 日 寧 夏 、 陝 西 、 華 北 地 區 將 會 有 沙 塵 , 當 局 建 議 受 影 響 地 區 民 眾 減 少 外 出 , 外 出 時 亦 要 戴 上 口 罩 、 護 眼 鏡 。
新 華 社

發新話題