發新話題

[香港新聞] so 廿三條 none of HK business, hk needs not 23 條, Article 23

本主題被作者加入到個人文集中
引用:
原帖由 muimuilau 於 2008-11-23 22:22 發表

你啲英文好正呀,一睇就明.
三人行必有我師焉﹐這也可能是HAPPY版主功勞

引用:
原帖由 R2_D2 於 2008-11-24 05:10 發表
三人行必有我師焉﹐這也可能是HAPPY版主功勞
版主應該向你好好學習,寫埋晒啲英文鬼咁深,吓吓要人查字典,你就唔同呢,大眾化嘛 .

澳 門 反 23 條 惡 法 遊 行
長 毛 過 江 聲 援   入 境 未 受 阻 撓  (24.11.2008 蘋果)

成 功 過 關 的 社 民 連 代 表 , 下 午 出 席 民 主 起 動 的 反 對 23 條 惡 法 大 遊 行 , 全 數 有 約 80 名 市 民 參 與 , 由 黑 沙 環 三 角 公 園 遊 行 至 澳 門 政 府 總 部 。 部 份 人 士 戴 上 口 罩 , 高 舉 反 對 23 條 立 法 橫 額 , 以 及 沿 途 高 呼 「 捍 衞 言 論 自 由 、 反 對 以 言 入 罪 」 及 「 專 政 生 惡 法 、 人 人 得 而 誅 之 」 等 口 號 。 遊 行 隊 伍 更 首 次 獲 警 方 放 行 , 直 抵 政 府 總 部 正 門 外 遞 交 請 願 信 。

遊 行 人 士 中 不 乏 知 識 分 子 , 就 讀 澳 門 大 學 的 周 小 姐 表 示 , 23 條 法 例 條 文 存 在 太 多 灰 色 地 帶 , 憂 慮 日 後 喪 失 言 論 自 由 , 她 慨 嘆 澳 門 市 民 對 政 治 太 冷 感 , 未 能 為 反 對 23 條 立 法 構 成 巨 大 阻 力 。 大 專 院 校 員 鍾 先 生 則 表 示 , 法 例 內 關 於 國 家 機 密 等 條 文 內 容 非 常 模 糊 , 即 使 遊 行 人 數 不 多 , 也 要 站 出 來 表 達 訴 求 , 阻 止 法 例 通 過 , 禍 延 下 一 代 。

80 人 !!

當年反 23 香港 50 萬人 !!

我以為香港人好保守, 奴性重; 點知, 我完來未見過大蛇痾尿, 澳門人仲 ... .... 無話好說. 服晒.

香港大陸化終極篇 : 廿三條成功登陸香港.

香港完全淪陷赤化之日, 就是香港警察脫變成像深圳公安一式一樣的惡犬的時候.

回復 33# 的帖子

full article:

澳 門 反 23 條 惡 法 遊 行
長 毛 過 江 聲 援   入 境 未 受 阻 撓
http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20081124&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=11883292

80人參與就知乜嘢事啦.大局己定.

引用:
原帖由 muimuilau 於 2008-11-25 09:55 發表
80人參與就知乜嘢事啦.大局己定.
但下一輪就到我哋, 我哋不能心存僥倖.

引用:
原帖由 happylai7799 於 2008-11-25 10:29 發表

但下一輪就到我哋, 我哋不能心存僥倖.
完全都無心存僥倖,想講乜就好講啦,遲吓分分鍾被人拉,都唔知為乜.

引用:
原帖由 muimuilau 於 2008-11-25 11:33 發表

完全都無心存僥倖,想講乜就好講啦,遲吓分分鍾被人拉,都唔知為乜.l" />
好在立局有民選議員, 頂得住. 暫時唔洗怕.

發新話題