37 1234
發新話題

誠徵有心人做版主,一起發掘更多互動

本主題被作者加入到個人文集中

誠徵有心人做版主,一起發掘更多互動

勇於求進,不斷創新!我們會令網站各項設施,不停改進,為各會員打造更良好環境。www.forum4hk.com,歡迎您盡情投入。

現在只要認為你自已可以勝任版主,及符合以下條件(邀請版主除外):
[論壇版主申請的基本資格]︰
1.是本論壇的會員註冊不少於1個月。
2.在申請該區曾發表超過200個文章,對該版內容有一定的認識。
3.對該版的主題要有一定程度熟悉的或者對該版有建設性的個人意見。
4.經過批核成為版主後,起初會為實習版主,為期二個月,因應版主之表現而升級。(實習期可能因應個別版主而廷長或縮短)
5.必須知道和清楚本論壇的★論壇規則和需知★

[論壇版主的基本條件]︰
1.想當版主不是三分鐘熱度,也不是一時衝動的。
2.健談、誠懇、有禮貌、一定要識打中文字唷。
3.對版務要有熱誠,不要半途而廢。
4.身為版主當然要大公無私,一定要守論壇的規則以身作則。
5.對本論壇要有一定歸屬感和親切感。
6.對本論壇要有一定程度的認識和熟悉。
7.確保有充足的上網時間和精力來治理版面

[論壇版主的重要職務]︰
1.盡力管理好自己的版區,要多加分鼓厲分享好東西的會員。
2.管理貼子品質,訂立版規,訂立發貼標題格式/主題分類。
3.盡力保持論壇的良好討論氣氛。
4.盡力和會員之間建立良好關係。
5.要經常保持該版的新鮮感,一些定期的版區活動,也可以吸引更多會員瀏覽。
6.不可以濫用職權去做破壞行為。
7.出主題的態度要盡量保持溫和語氣,如果會員犯錯也應該給予適當的機會,不必太過嚴苛。
8.保持時常發一些精彩文章,也應該對發精彩文章的會員作出適當的評分或加入精華以作鼓勵。
9.版主之間多些溝通,如果該版有多於一個版主,那麼版主之間應該對該版的版務或版規互相溝通。

我都鼓励更多版友如時間上許可嘅話,都申請吓做版主呀!!

等我地合力一斉示範俾大眾香港網民 & 一D自称「言論自由」の香港主流(暫時係主流:P) forums睇吓,咩先叫做真正言論自由、無政治審查のforum!!!

引用:
原帖由 丹尼王子 於 2009-8-14 03:23 發表
我都鼓励更多版友如時間上許可嘅話,都申請吓做版主呀!!

等我地合力一斉示範俾大眾香港網民 & 一D自称「言論自由」の香港主流(暫時係主流:P) forums睇吓,咩先叫做真正言論自由、無政治審查のforum!!! ...
我預祝你成功﹐你係一塊好材料!!  Let's cheer to 王子!!

多謝讚賞!!

不如你都申請喺埋度做版主呀??
還我大港俾大英!!!

http://www.forum4hk.com/forumdisplay.php?fid=52

引用:
原帖由 丹尼王子 於 2009-8-14 17:22 發表
多謝讚賞!!

不如你都申請喺埋度做版主呀??
唔啦! 老夫年紀唔細﹐留番個位俾D後生有賢之士

回復 5# 的帖子

haha~~ 做版主又唔係做o靚模!! 思想成熟D咪仲好!
還我大港俾大英!!!

http://www.forum4hk.com/forumdisplay.php?fid=52

引用:
原帖由 丹尼王子 於 2009-8-16 00:34 發表
haha~~ 做版主又唔係做o靚模!! 思想成熟D咪仲好!
仲有係時間上的問題﹐做太多野恐怕吃不消呀!!  

回復 7# 的帖子

icic,but cos now 依度暫時未成為「大生意」,so 都唔会好忙嘅

講開又講啦︰有D香港の主流forum's超版要成日長年累月咁keep住経常上網去投訴版処理晒所有会員の投訴 or 去違規会員跟進区度跟進 & 決定係咪解封D版友!!! 佢地辺有咁多時間 & 心力頂多住嘅呢???

本帖最近評分記錄
  • 行運超人 積分 +12 熱心推廣﹐推己及人難得難得﹐Taxy兄不妨考慮一 ... 2009-8-17 22:12
  • 行運超人 金幣 +5 熱心推廣﹐推己及人難得難得﹐Taxy兄不妨考慮一 ... 2009-8-17 22:12
  • 行運超人 行運指數 +5 熱心推廣﹐推己及人難得難得﹐Taxy兄不妨考慮一 ... 2009-8-17 22:12
還我大港俾大英!!!

引用:
原帖由 丹尼王子 於 2009-8-16 11:05 發表
icic,but cos now 依度暫時未成為「大生意」,so 都唔会好忙嘅

講開又講啦︰有D香港の主流forum's超版要成日長年累月咁keep住経常上網去投訴版処理晒所有会員の投訴 or 去違規会員跟進区度跟進 & 決定係咪解封D版 ...
所以話做大壇版主會隨時攪到嘔血!!  每天無私奉獻(時間精神)還要遭受五毛左人糞青左口魚上投訴版投訴﹐不過香港幾個大壇應該已經冇晒親西方民主派的版主做野﹐很多已受政治迫害被人趕晒走﹐留下的全部係左人自己友係度圍圍威!  所以咪攪到D時政版質素每況愈下﹐天天得番班左口魚自己人係度唱雙簧﹐得番一把聲音﹐仲邊有人敢去玩﹖活該活該!!

回復 9# 的帖子

係咪cos嗰幾個大爛壇の老闆(網主)係共人/転咗手俾D共人?? so 先可以迫得走晒D自由民主版主呢??
還我大港俾大英!!!

37 1234
發新話題