發新話題

[個人見解] 我支持安樂死, 你呢 ?

引用:
原帖由 taxy 於 2009-11-17 17:56 發表

如果有得揀就好啦!!  人死後生平有大善功者極有可能往生極樂﹐功過相抵者有機會再投生做人﹐生平作孽者有可能投生為動物﹐大奸大惡者而無半點善功可能不獲再投生而墮下地獄深淵受刑永不超生!!  問你怕未﹖﹖﹖﹖ ...
人死咗之後, 係佛學講的情況, 還是人人有得揀的情況, 真係未死過都唔會知. 估且以用'有得揀'的方式吧, 我想知有幾多想來生再做番人呢 ?

引用:
原帖由 happylai7799 於 2009-10-9 12:47 發表
死不了有甚麽好 ?   ( 高慧然  8.10.2009 )

今年的諾貝爾醫學獎由三位美國科學家獲得,他們發現端粒和端粒霉如何保護染色體,解開了人體衰老及患癌之謎。人類離不死的夢想又近了一步。

可是死不了究竟有甚麼好呢?

人 ...
人類唔會死,到時啲樓價就唔知會高成點囉,分分鐘億億聲一呎都唔定,做女人就慘囉,做人做人,生都生到驚.人一定要死咖,唔係到時地球上啲人多到插針都插唔入,有錢人都仲好,窮人想話做到死嗰日至有得休息o既日子都無,好慘啫.

引用:
原帖由 happylai7799 於 2009-11-14 09:50 發表
來生不做中國人 ? 咪啦, 最好來生乜人都不做.

-----------------------------------

人是渺小的, 一個人一生的榮哀悲喜算甚麽呢, 我們要看看未來世界.

地球資源愈來愈缺少, 北極消失, 香港冬季也消失; 人類要為 ...
來世做乜唔係由你嚟話事咖.如果係有得揀我都揀做個有錢人啦.

引用:
原帖由 happylai7799 於 2009-11-14 09:52 發表
佢地係唔係讀屎片 ?      
問都多餘啦,個個都係年青人,為左小小自己認為係錯折o既事嚟自殺,太自私,完全無諗吓自己o既父母當初點樣將佢地養育成人.

引用:
原帖由 happylai7799 於 2009-11-16 15:39 發表
咁多大學生跳樓, 你點睇 ?
大學生自殺有乜出奇啫,佢地都只不過係"高分低能",我指o既係有部份大學生,而唔係全部都係.

引用:
原帖由 taxy 於 2009-11-17 17:56 發表

如果有得揀就好啦!!  人死後生平有大善功者極有可能往生極樂﹐功過相抵者有機會再投生做人﹐生平作孽者有可能投生為動物﹐大奸大惡者而無半點善功可能不獲再投生而墮下地獄深淵受刑永不超生!!  問你怕未﹖﹖﹖﹖ ...
你咁樣講係乜嘢意思呀,照你咁講,即係話啲可愛o既貓貓係前生作孽啦

引用:
原帖由 happylai7799 於 2009-11-17 18:07 發表

人死咗之後, 係佛學講的情況, 還是人人有得揀的情況, 真係未死過都唔會知. 估且以用'有得揀'的方式吧, 我想知有幾多想來生再做番人呢 ?
係以佛家既角度去看待﹐細個讀佛教學校接觸佛法最多﹐就以佛家學說為依歸吧!
如果人死後萬事空就好啦!!  一生為僧者亦未必能保證可以往生極樂!!!!!

引用:
原帖由 muimuilau 於 2009-11-18 15:20 發表

你咁樣講係乜嘢意思呀,照你咁講,即係話啲可愛o既貓貓係前生作孽啦
能再得人身(理論上)當然係比做動物較好啦﹐但人類亦有貧苦哀樂﹐有天生殘障﹐有兩餐不飽淒悽慘慘過一生﹐相反動物亦有些一生幸福無憂米﹐受自己主人(或其他人類)寵愛如熊貓﹐狗狗呢﹖在不同國家地域做狗狗亦有不同遭遇﹐投胎往西方或其它文明國家做狗狗分分鐘仲經貴過做人﹐投胎往大陸或其它亞洲地區會變成人類的盤中餐!!  點樣去安排就要視府地府的功過師去審核你前生的功與過﹐就像計算術﹕分數可加可減可升可降(在你未投胎轉世之前)!!!  拿梅姐﹐問你一條問題﹕某個人生平做盡好事到處幫助貧苦贈醫施藥﹐基本上係一個100%完美的人!!  但他/她有一樣嗜好就係打獵﹐打魚﹐到處找奇珍異獸去吃貪口福﹐成世人裡就有數不清的動物為他/她而死!!  他/她百年歸老之後落到地府﹐而你就係地府的功過師可以決定他/她下一世的命運!!  你會點安排﹖

引用:
原帖由 taxy 於 2009-11-18 15:54 發表

係以佛家既角度去看待﹐細個讀佛教學校接觸佛法最多﹐就以佛家學說為依歸吧!
如果人死後萬事空就好啦!!  一生為僧者亦未必能保證可以往生極樂!!!!!   ...
做師姑,和尚就最唔好,咁辛苦生仔女出嚟,咁無大志,唔係話叫佢地同人地爭餐死,但都唔好萬事皆空,最基本連關心父母o既行為都唔表達出嚟,如果一早知道自己仔女係做師姑和尚,就情願生舊叉燒出嚟食左佢好過囉.

引用:
原帖由 taxy 於 2009-11-18 16:29 發表

能再得人身(理論上)當然係比做動物較好啦﹐但人類亦有貧苦哀樂﹐有天生殘障﹐有兩餐不飽淒悽慘慘過一生﹐相反動物亦有些一生幸福無憂米﹐受自己主人(或其他人類)寵愛如熊貓﹐狗狗呢﹖在不同國家地域做狗狗亦有不同遭遇﹐投胎往西方 ...
梅姐係一個完美o既女人,佢下一世做乜大家都唔知,不過無論佢做乜都好,我相信佢唔再需要捱苦,豐衣足食,身體健康,事事順利,我亦都相信,梅姐而家做左仙女,快槳無憂.

發新話題