Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
陳巧文再展雪山獅子旗
達 賴 斥 中 共 令 藏 人 「 陷 入 煉 獄 」 ( 11.3.2009 )

西 藏 流 亡 政 府 精 神 領 袖 達 賴 喇 嘛 在 紀 念 「 3.10 」 事 件 50 周 年 活 動 上 , 嚴 厲 譴 責 中 共 在 過 去 50 年 對 西 藏 的 統 治 , 「 使 藏 人 陷 入 了 人 間 煉 獄 , 數 以 萬 計 的 藏 人 死 於 非 命 。 」 並 令 西 藏 的 宗 教 、 文 化 、 語 言 、 民 族 特 性 等 , 瀕 於 滅 絕 。 他 重 申 , 不 追 求 西 藏 獨 立 , 不 脫 離 中 國 。 但 中 國 外 交 部 發 言 人 馬 朝 旭 則 反 駁 達 賴 喇 嘛 的 言 論 是 謊 言 , 又 指 達 賴 集 團 混 淆 黑 白 。

接 受 台 灣 記 協 邀 請 往 訪
73 歲 的 達 賴 在 流 亡 政 府 的 總 部 印 度 達 蘭 薩 拉 發 表 講 話 , 來 自 世 界 各 地 的 約 1 萬 名 流 亡 藏 人 聆 聽 達 賴 的 講 話 。 他 稱 , 昨 日 是 藏 人 因 無 法 忍 受 中 共 的 強 權 高 壓 , 於 1959 年 在 拉 薩 舉 行 和 平 抗 暴 50 年 的 紀 念 日 。 當 時 , 僅 在 幾 個 月 的 鎮 壓 中 , 就 有 數 萬 藏 人 被 打 死 、 關 押 、 逮 捕 , 同 時 也 令 他 流 亡 印 度 。 10 萬 藏 人 先 後 被 迫 流 亡 印 度 、 尼 泊 爾 和 不 丹 等 國 家 。 他 表 示 , 當 前 中 共 處 於 猜 忌 , 藏 人 處 於 恐 懼 之 中 , 「 比 生 命 還 珍 貴 的 世 代 相 傳 的 宗 教 、 文 化 、 語 言 、 民 族 特 性 等 , 瀕 於 滅 絕 。 」 他 形 容 , 西 藏 民 族 在 中 國 境 內 「 如 同 判 了 死 刑 的 囚 犯 。 」 他 稱 , 雖 然 他 在 流 亡 政 府 的 日 常 行 政 事 物 , 逐 漸 減 少 , 但 解 決 西 藏 問 題 是 所 有 藏 人 的 責 任 , 「 我 在 有 生 之 年 , 不 會 隨 意 放 棄 。 」
Reply
點解見這班救世主反對雷慢屈錢:a22
Reply
Quote:原帖由 R2_D2 於 2009-3-13 01:26 發表 [Image: back.gif]
點解見這班救世主反對雷慢屈錢:a22

不明何所指 ?:a28
Reply
oh forget it :a14

Quote:原帖由 happylai7799 於 2009-3-13 17:25 發表 [Image: back.gif]不明何所指 ?:a28
Reply
1984 年 諾 貝 爾 和 平 獎 得 主 、 南 非 黑 人 大 主 教 杜 圖 ( Desmond Tutu ) 前 日 在 網 上 發 出 公 開 信 , 並 呼 籲 諾 貝 爾 和 平 獎 得 主 、 人 權 活 動 領 袖 在 信 上 簽 名 , 就 「 西 藏 人 權 狀 況 的 日 益 惡 化 」 , 以 及 中 國 政 府 與 達 賴 私 人 代 表 間 的 會 談 中 斷 , 表 達 關 注 。 他 在 信 中 向 達 賴 說 : 「 我 們 與 你 站 在 一 起 。 你 明 確 表 明 了 非 暴 力 、 同 情 和 仁 慈 。 」 信 中 還 敦 促 聯 合 國 人 權 事 務 高 級 專 員 帶 記 者 和 其 他 人 權 觀 察 人 士 前 往 西 藏 訪 問 , 協 助 有 關 方 面 以 和 平 方 式 解 決 西 藏 問 題 。 目 前 已 有 8 位 諾 貝 爾 和 平 獎 得 主 和 40 多 名 人 權 活 動 人 士 , 以 及 包 括 李 察 基 爾 、 夏 里 遜 福 、 米 亞 花 露 等 荷 李 活 影 星 參 與 聯 署 。 這 封 公 開 信 在 網 上 收 集 10 萬 人 的 簽 名 後 , 將 交 給 國 家 主 席 胡 錦 濤 等 中 國 領 導 人 。 ( 平果15.3.2009 )

[Image: 15ce9pnew.jpg]
Reply
Quote:原帖由 happylai7799 於 2009-3-13 17:25 發表 [Image: back.gif]

不明何所指 ?:a28
你唔係呀嘛,你第一日識佢呀,佢成日都九唔搭八咖啦.:7f
Reply
跟得你多被你帶壞陰公

Quote:原帖由 muimuilau 於 2009-3-16 16:58 發表 [Image: back.gif]你唔係呀嘛,你第一日識佢呀,佢成日都九唔搭八咖啦.:7f
Reply
Quote:原帖由 R2_D2 於 2009-3-17 05:35 發表 [Image: back.gif]
跟得你多被你帶壞陰公
我幾時有帶壞你:a26 ,你自己患有老人痴呆症:a25 ,唔明人地講乜至會九唔搭八:a28 ,快啲去睇醫生啦:a26 .
Reply
Quote:原帖由 muimuilau 於 2009-3-17 10:17 發表 [Image: back.gif]

我幾時有帶壞你:a26 ,你自己患有老人痴呆症:a25 ,唔明人地講乜至會九唔搭八:a28 ,快啲去睇醫生啦:a26 .
睇完醫生話我十分正常:a29
Reply
Quote:原帖由 R2_D2 於 2009-3-18 02:01 發表 [Image: back.gif]

睇完醫生話我十分正常:a29
如果你真係為左咁而去睇醫生,即係話你都對自己有懷疑啦:a27 .傻仔.:a7l
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)