Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
葉利欽逝世 戈爾巴喬夫﹕他的命運是悲劇
(明報) 04月 24日 星期二 05:10AM

【明報專訊】蘇聯解體關鍵人物、俄羅斯 前總統葉利欽逝世,享年76歲。克里姆林宮周一宣布葉利欽死訊,但沒有透露死因。俄國傳媒指他死於心臟衰竭。葉利欽主要政敵、前蘇聯領袖戈爾 巴喬夫對他的死表示哀悼。

白宮﹕他是重要歷史人物

戈氏形容,葉利欽「為國家立下大量功績,但同時亦背負了很多嚴重錯誤,堪稱悲劇命運。我謹向其家人深深致哀。」白宮則形容葉利欽是「俄羅斯處於重大改革與挑戰時期的重要歷史人物」。

葉利欽在1991年當選總統,俄羅斯當時還是蘇聯的一部分。同年底他與烏克蘭 總統和白俄羅斯總統簽署協議,結束了蘇聯的統治。 99年除夕,他以健康理由宣布辭職,欽點時任總理普京 為其接班人,自此淡出俄國政壇。普京作為俄國總統發布的第一道政令就是赦免葉利欽,使其免因諸如93年坦克轟擊議會等行動而受起訴。有指這是他與葉的政治交易,目的是換取後者不再涉足俄國政治。

葉利欽曾承認他擔任總統期間曾五次心臟病 發作。他在96年時因心臟病而未能出席大選競選活動,1997年時更接受過大型心臟病手術。在辭職前一個月,他到了中國作官式訪問。根據其女兒塔季揚娜回憶,她父親從來不吃外國食品,但在北京 的一個晚上,葉利欽看到他的家人吃北京填鴨,也要品嘗一點。 就在這一刻,她「感到父親是作出了一些決定」。

好酒貪杯 多次入院

他在執政後期備受健康問題、家人貪瀆及政府更替頻繁等困擾。 他多次因病入院接受治療,甚至傳出患有帕金遜症。此外,他好酒貪杯,據稱自蘇聯解體後,他曾多次飲酒過量入院,也試過在國際場合中失儀,如試過在訪問愛爾蘭 時因醉酒而無法下機,以及在看似半帶醉意的情下,在一次國會峰會期間,了一名女士的臀部,至於說錯的話情更是多不勝數。

不甘當弱者 愛搶風頭

但葉利欽從來不甘被全世界的人當作是弱者,是以他在國際場合上,每每都會作出教人意想不到的舉動搶風頭。97年,俄羅斯在西方壓力下同意讓北約 東擴,然而在有關的峰會上,葉利欽卻突然宣布給所有瞄準西方的核彈拆去彈頭,搶回風頭之餘也轉移記者視線,儘管俄國官方其後澄清,那只是考慮而已,而事情最後亦不了了之。
Reply
最錯就係欽點 .普京 .走回獨裁統治 . Angry
Reply
Quote:原帖由 feel88 於 2007-4-24 14:42 發表
問題係一個國家, 幾億人的命運由一個人去主宰. 國家沒有一個民主制衡制度.
Reply
Quote:原帖由 feel88 於 2007-4-24 14:42 發表
所以我們需要認清偽民主人士真面目
Reply
但係我又覺得依啲新興既民主國家一開始真係有需要有一個比較獨裁既人去等大家慢慢習慣個制度。

我唔係話好支持普京支持獨裁。我只係覺得真正既民主只會實現係一個人民安居樂業既地方。

我諗俄羅斯既憲法有基制防止獨裁掛?有好多野要經濟好先會出現。
Reply
Quote:原帖由 hato 於 2007-4-24 21:47 發表

問題係一個國家, 幾億人的命運由一個人去主宰. 國家沒有一個民主制衡制度.

同意. 一個良好嘅制度比任何嘢都重要. 由一個人專政, 同封建帝制有乜分別? 再好嘅皇帝, 國家都係佢嘅財產, 人民永遠都作不了主. 唔明中國人點解成日都將希望寄托喺'明主'身上, 甘心做奴才. 好可嘆.
Reply
Quote:原帖由 davelau 於 2007-5-3 01:22 發表
但係我又覺得依啲新興既民主國家一開始真係有需要有一個比較獨裁既人去等大家慢慢習慣個制度。

我唔係話好支持普京支持獨裁。我只係覺得真正既民主只會實現係一個人民安居樂業既地方。

我諗俄羅斯既憲法有基制防止 ...
咁幾時先至叫做'習慣'呢? 既然嗰個人係獨裁嘅, 你估佢嚐到權力嘅甜頭之後仲會唔會輕易放手呢? '唔習慣'可以係永遠嘅籍口嚟嘅噃. 就好似香港嘅普選咁, 拖下四年拖下又四年, 回歸十年依然係未成熟, 未準備好, 依然遙遙無期.

細路仔學行路都會跌跌碰碰啦, 有乜咁大不了啫? 唔跌點識行? 千祈唔好俾人用咁嘅籍口剝奪自己嘅權利呀.
Reply
Quote:原帖由 文太 於 2007-5-3 06:42 發表

咁幾時先至叫做'習慣'呢? 既然嗰個人係獨裁嘅, 你估佢嚐到權力嘅甜頭之後仲會唔會輕易放手呢? '唔習慣'可以係永遠嘅籍口嚟嘅噃. 就好似香港嘅普選咁, 拖下四年拖下又四年, 回歸十年依然係未成熟, 未準備好, 依然遙 ...

真係好難講幾時先叫做習慣。因為有可能會搞到好似新加坡咁淨係習慣左一個人而唔會再試下改變。

不過依啲野又真係要睇民意既,好似李光耀咁,佢一做總理就幾十年。但係新加坡發展最快就係個幾十年,人人都安居樂業,真係想佢唔做啲人民都唔肯啦。
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)